Øjnene der ser

Du kender det måske selv. Nytårsaften: du står på stolen lettere beruset med alverdens farverige serpentiner viklet rundt om halsen, mens du med champagneflasken i hånden gør dig klar til at springe ind i det nye år på slaget 00. Du vil  have et nyt syn på dit liv - ja måske endda også helt bogstaveligt talt: EuroEyes.  

MERE VIL HAVE MERE

Det er ingen hemmelighed, at januar er en garanti for nye projekter, nye slankekure og en søgen efter flirts, affærer eller måske endda den eneste ene. Listen for det nye år kan være lang – rigtig lang. I dit spring lovede du jo dig selv, at i år vil du indhente det forsømte og også tilføje nye punkter til din “do to”-liste. Du vil rejse. Du vil have den nye Mac. Du vil tilbringe mere tid med dine venner og din familie. Du søger indre og ydre skønhed – ja, din liste kender faktisk ingen grænser. Men hvorfor ikke stoppe op, træde et skridt tilbage og revurdere din liste med friske øjne?

Vi lever i en forkælet verden, hvor  mere vil have mere. Vi sigter højere, og vi slider og slæber for at opfylde vores “to-do”-lister. Men vi betaler også en dyr pris – både som familie og enkeltpersoner. Flere og flere mennesker oplever nemlig alarmerende stresssymptomer og i værste fald stress med fatale konsekvenser. 

Modefænomen eller hysteri?

Undersøgelser viser, at hvis man spørger tilfældige mennesker i gadebilledet, så føler mellem 30-40 % sig stressede. Der er ingen tvivl om, at stress er en folkesygdom, men det er vigtigt ikke at forveksle stress med travlhed. For almindelig travlhed er en naturlig del af vores hverdag. Vi løber hurtigere for at få enderne til at nå hinanden – hvad enten det er på arbejdet, på studiet eller i familielivet. Der vil være hektiske dage, hvor alt går lidt for hurtigt, og vi har svært ved at følge med. De fleste mennesker formår dog at koble af derhjemme og lægge dagens anstrengelser bag sig.

Men der er også mennesker, som ikke kan finde ro og hvile.  De mangler overblik og overskud. Langsomt suges de ned i et mørkt hul fyldt med angst, søvnløshed og frustrationer. De er triste, og alt synes koldt og gråt – som en kedelig januardag. Videnscenter for Arbejdsmiljø anslår, at ca. 10 % af arbejdsstyrken lider af stress i en sådan grad, at det med tiden kan blive livstruende. 

Hvordan håndterer du stress? 

Der er flere måder at håndtere stress på. Det mest oplagte er at gøre noget ved situationen – hvad enten det er på arbejdet eller i hjemmet. Du kan fx bede om andre arbejdsopgaver, lære at sige fra og tale med andre om din stress. Anerkend, at du ikke kan opfylde dine “to-do”-lister og hold op med at køre dig selv for hårdt.

Lad derfor vores projekt for det nye år være en opbremsning, en pause og ikke mindst en nedjustering af vores krav og forventninger til hinanden. Det er jo, som bekendt, øjnene, der ser – så hvorfor ikke kigge hinanden dybt i øjnene og droppe “to-do”-listen for i år?