working out

De 7 værste fitnessråd i 2016

Desværre er nettet fyldt med fejlagtige informationer og forskruede opfattelser af fitness best practices. Det gælder også folk, der har brugt mange år i fitnesscentre. Den fejlagtige vejledning fører til, at mennesker spilder deres dyrebare tid på ineffektiv træning og dårlige resultater.

Denne artikel kaster lys over de mest udbredte fitness-myter, som spilder folks tid. Hvem ved, måske er du selv et af de mange fitness-ofre?

Her får du de 7 værste fitnessråd

  • Tab fedt på maven med masser af mavebøjninger
  • Træn med lette vægte og få slanke muskler
  • Mere træning = flere resultater
  • Jo flere gentagelser des bedre
  • Fedtforbrændingszonen er vigtig, hvis man vil tabe sig
  • Kosttilskud er vigtige for den perfekte krop
  • Udnyt “window of opportunity”

Lad os gennemgå de 7 råd, så du kan få et mere effektivt 2016 i dit fitnesscenter.

#1: Tab fedt på maven med masser af mavebøjninger

Der er alt for længe blevet holdt live i den fejlagtige opfattelse, at man kan træne fedtet væk på specifikke områder på kroppen – eksempelvis på maven. Dette kaldes også “punkttræning” i daglig tale.

Folk tror, at de kan tabe fedtet på maven ved at lave en masse mavebøjninger. Det er dog ikke tilfældet. Vi har desværre ikke kontrol over, hvor fedtet lagres og forsvinder på kroppen. Dette er genetisk bestemt. Nogle får hurtigere fedt på maven, mens andre har tendens til hurtigt at oparbejde en stor numse.

Den flade numse eller mave opnås først i det øjeblik, at du taber tilstrækkelige mængder af fedt. For nogle betyder det, at der skal lægges en ekstraordinær indsats i fedtforbrændingen.

#2: Træn med lette vægte og få slanke muskler

Der er ingen grund til at lave mange sæt og gentagelser. Mænd og kvinder bruger ofte alt for lette vægte, når de træner. Man får nemlig næsten ingen resultater med lette vægte og mange gentagelser.

For lette vægte udfordrer ikke dine muskler. Derfor opbygger du ikke muskelmasse, og dine resultater udebliver. På med mere vægt, hvis du vil have noget ud af din træning.

#3: Jo flere gentagelser des bedre

I tråd med dårligt råd nummer 2, så er mange gentagelser meget sjældent ideelle. Mange tager for mange gentagelser for at opnå den syrende fornemmelse i musklerne, fordi de tror, at det giver resultaterne. Mange gentagelser giver udholdenhed til en vis grad. Men det er ikke syre, der forbrænder fedt eller giver større muskler.

Igen kan det kun anbefales at smide lidt større vægte på og skrue ned for gentagelserne. Det sparer dig tid og giver dig bedre resultater.

#4: Mere træning = flere resultater

Muskler har brug for at restituere. Hvis de ikke får den nødvendige tid til at komme sig, slider du din krop op hurtigere, end den kan nå at genopbygge sig. Så er det, at resultaterne udebliver.

For langt de fleste er det nok at træne 2 til 3 gange om ugen, så længe træningsprogrammet er gennemtænkt. Sammensæt et tætpakket og fokuseret træningsprogram, som max varer en time. På den måde bliver din træning intens, effektiv og værdifuld. Din krop har således også bedre mulighed for at restituere sig selv.

#5: Fedtforbrændingszonen er vigtig, hvis man vil tabe sig

Fedtforbrændingszonen er et misforstået begreb. Der findes nemlig ingen zone, hvori man forbrænder mere fedt. Jo mere intenst du træner, des flere kalorier forbrænder du. Desuden tager fedtforbrændingszonen ikke højde for den efterforbrænding, som sker op til 24 timer efter endt træning.

Fedtforbrænding handler om kalorieunderskud. Helt grundlæggende taber du dig, hvis du forbrænder flere kalorier, end du indtager. Det handler derfor om at give den gas når du træner. At holde igen for at blive i den indbildte “forbrændingszone” er spild af tid!

#6: Kosttilskud er vigtige for den perfekte fitnesskrop

Mange mennesker skylder deres penge ud i toilettet ved at hoppe på kosttilskud, der efter sigende skal “øge forbrændingen” eller “hjælpe med at opbygge muskler”. Effekten af kosttilskud er opreklameret. I bedste fald har de en psykisk overbevisende effekt.

Så længe du spiser tilstrækkeligt før og efter træning, behøver du ikke fylde dig med proteinpulver. Få taget en blodprøve hos lægen for at tjekke om du er i underskud af vitaminer. Hvis du er sund og rask, kan du nøjes med en sund og proteinholdig kost, som understøtter din træning.

#7: Udnyt window of opportunity – skynd dig

Siden starten af 2000 har det været en populær antagelse, at man kort efter træning bør indtage protein for at få optimal udbytte af sin træning. Der er ingen forskel på, om man indtager protein før eller efter træning. “Window of opportunity” eller “mulighedernes vindue” er således en myte, der skal aflives hurtigst muligt.

Igen, sørg for at spise sundt og varieret med fokus på at være i overskud af protein. Så får du maksimale resultater ud af din træning.

Husk nu den sunde fornuft

Folk, der træner, er desperate for at opnå resultater. Kvinder vil gerne tabe sig, og mænd vil gerne have store muskler – hurtigt. Derfor lader vi os overbevise om mirakeldiæter, nye kosttilskud og smarte træningsprogrammer, som kan hjælpe os med at nå vores mål på rekordtid. Der findes, indtil videre, ingen kendte genveje, som kan spare os for den hårde træning.

Inden du springer på det næste nye påfund på fitness-markedet i 2016, så husk at mærke efter. Husk at bruge den sunde fornuft!

Dette indlæg er udarbejdet i samarbejde med Digitalvægten.dk